Boldog gyerekek válás után – a mediáció lehetőségei a válás okozta trauma megelőzésére

Felelősek vagyunk a sorsukért

Boldog gyerekek válás után. Létező fogalom? 2014. március 15-én életbe lépett a Polgári Törvénykönyv módosítása, amely többek között a válással kapcsolatos jogszabályokat is érinti. Előtérbe kerültek a mediáció lehetőségei a családi konfliktusok megoldásban. Eszerint válásnál ajánlott, azonban a gyermek felügyeleti jogának eldöntésében felmerülő vita esetén kötelező lesz mediátorhoz fordulni.

Lássuk be, a köztudatban igen kevéssé ismert a mediátor fogalma, az emberek többségének nincs elképzelése arról, mit csinál a mediátor. Ha mégis van, akkor szkeptikusak az eredményességét illetően.

Különösen így van ez a válás körüli problémakör megítélésével. Egyre gyakrabban szokás a különélő szülők gyermekeit válási árváknak nevezni. Helyénvaló ez a kifejezés? Valóban kibékíthetetlen fogalmak a „boldogság” és az „elvált szülők gyermeke”? Lehetséges boldog gyerekeket nevelni válás után? Egy elkötelezett családi mediátor válasza ezekre a kérdésekre határozott igen.

Bizalom

A mediáció a konfliktushelyzetben lévő emberek közötti közvetítést jelenti, célja a felek közötti nyertes-nyertes megállapodás létrehozása. Módszere a problémamegoldó kommunikáció, amely lehetővé teszi a problémák nyugodt légkörben történő, konstruktív megbeszélését. Ha a válófélben lévő szülők képesek elsajátítani ezt a kommunikációt, akkor képesek lesznek megtartani partneri viszonyukat szülői hivatásukban. Ez az együttműködés pedig záloga lehet gyermekeik boldogságának, kiegyensúlyozott, egészséges fejlődésének.

Általában elmondható, hogy a tartósan fennálló stressznek, viszálykodásnak egészségkárosító hatása van, a nyomasztó érzelmi problémák idővel súlyos lelki sérüléseket, testi tüneteket, betegségeket okoznak.

Különösen veszélyes ez a gyermekek esetében. Egy évekig elhúzódó bontóper súlyos, nehezen rendbehozható sérüléseket okoz a gyermekek fejlődésében.

Küldetésemnek tekintem a hozzám forduló párokat hozzásegíteni a mindkettőjük számára elfogadható, és közös gyermekük, gyermekeik számára a legideálisabb körülményeket biztosító megállapodás létrehozásához.

Közismert a konfliktusban élés egészségkárosító hatása, mégsem mindig sikerül a súlyos ellentéteket időben megoldani. Válás esetén a szülők gyermekkel szembeni felelős magatartásáról akkor beszélhetünk, ha a szülők– a nehézségek ellenére is – feltétlenül szem előtt tartják gyermekeik igényeit és igyekeznek a lehető leghumánusabb módon lebonyolítani az elválás folyamatát. 

A bejegyzés kategóriája: Válás gyermekkel
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.