Kamaszmediálás

“Szeretném, ha meghallgatnál, de nem bírálnál

Szeretném, ha véleményt mondanál,

de nem adnál tanácsot

Szeretném, ha bíznál bennem, de nem követelnél

Szeretném, ha segítenél,

de nem akarnál dönteni helyettem

Szeretném, ha vigyáznál rám, de nem nyomnál el

Szeretném, ha néznél,                                      

de nem vetítenéd ki rám önmagadat                     

Szeretném, ha ölelnél, de nem fojtanál  

Szeretném, ha biztatnál, de nem taszigálnál

Szeretném, ha támogatnál, de nem hurcolnál

Szeretném, ha óvnál, de hazugságok nélkül

Szeretném, ha közelednél, de nem rontanál rám

Szeretném, ha megismernéd belőlem azokat a dolgokat is,

amik a legkevésbé tetszenek neked                            

Szeretném, ha elfogadnád,

és nem iparkodnál megváltoztatni ezeket

Szeretném, ha tudnád, hogy MA számíthatsz rám…

Feltétel nélkül.”

                                                  Jorge Bucay

Gyermeket nevelni a legnehezebb és legnagyobb felelősséggel járó feladat. Amikor szülővé válunk, saját gyermekkorunk tapasztalatait használjuk fel elsősorban. A legtöbben persze tudatosan készülünk , de a gyermek nem mindig a szakkönyvekben olvasottak szerint fejlődik, viselkedik.  A legjobb szándék mellett is gyakran alakul ki konfliktushelyzet gyermek és szülő között. Fokozottan érvényes ez a kamaszkorra, amikor a gyermekben felébred a függetlenedés vágya. A kamasz számára elsődleges lesz a kortársak elvárásának való megfelelés. A szülő megszűnik példakép lenni, elveszíti befolyását a gyermek cselekedetei, viselkedése felett. Ezért aggódni kezd, kritizálja, korlátozni próbálja kamasz gyermekét.

A kamaszmediálás a szülők és kamasz gyermekük közreműködésével történik.  Több gyermek esetén a kamaszmediálás családi mediálássá alakulhat, mert a megbeszélésekbe nagy valószínűséggel be kell vonni az együtt élő családtagokat, sőt adott esetben a külön élő nagyszülőket is. 

A mediátor legfontosabb és legnehezebb feladata elhitetni a kamasszal, hogy van esély a szüleivel való konfliktushelyzet rendezésére. A szülőknek általában gyökeresen kell változtatniuk a kommunikációjukon. Ebben nagy segítségükre lehet a mediátor, amikor ismerteti és az ülések során betartatja a szülőkkel és a kamasszal is a mediációs megbeszélések szabályait.

Hogyan kellene változtatni a kommunikáción? Jorge Bucaynál jobban nem tudom megfogalmazni. Bár eredetileg ez egy párkapcsolat margójára írt vers, abszolút igaz minden szeretetteljes emberi kapcsolatra.

Pszichés problémák, kialakult függőség esetén (ez lehet drog-, de játék- vagy akár internetfüggőség is) szakemberhez kell fordulni a családoknak, de gyakran épp ennek felismerésében segíthet egy felkészült mediátor.