Meghívás mediációra

Az utóbbi hetekben sokan megírták, elmondták nekem, hogy alapvetően tetszik nekik a mediáció, de az ő esetükben nem működhet, mert a konfliktusban lévő partnerük úgysem lenne hajlandó eljönni.

Ez nagyon is elképzelhető, hiszen amikor a mediálás szükségessége felmerül, a konfliktus már oly mértékben elmérgesedik, hogy a felek között megszűnik vagy eldurvul a kommunikáció. Ebben a stádiumban már csípőből hárítunk mindent, amit a másik fél javasol.

Hogyan cipelhetem el a párom/kamasz gyermekem/anyósom, apósom, egyéb rokonom a mediációra?

Fogas kérdés. Valószínűleg már régen nem beszélnek egymással, vagy ha igen,

abban sincs köszönet.  Ne is várjanak tőlem kész, minden helyzetre alkalmazható receptet. Néhány gondolatot szeretnék csak megosztani Önökkel, ami talán segítségükre lesz.

Az első, hogy ne azt várja, hogy a mediátor Önnek fog igazat adni, és ketten, közös erővel „legyőzik” a másik felet.  A mediátor pártatlan, és csak akkor lehet eredményes, ha az is marad. Miért mondom ezt?  Ha a győzelem reményében vetjük fel a másik félnek a mediálás lehetőségét, meg fogja érezni a szándékunkat.

Ha le akarjuk őt győzni, azonnal támadásba fog lendülni, vagy legalábbis ellenállást váltunk ki belőle.

Meg kell értenie, hogy a problémát Önöknek kell majd megoldani, a mediátor csak segíti Önöket a megállapodáshoz vezető úton. Ha ezeket végiggondolja és azonosulni tud ezzel az eszmével, akkor nagyobb eséllyel találja meg a megfelelő szavakat, a megfelelő hangsúlyt a meghívásra. 

Ha már a fenti gondolatokkal megbarátkozott, jó úton jár ahhoz a nyitottsághoz, amivel képes lesz mások – adott esetben a konfliktusban Önnel szemben álló személy – nézőpontját is elfogadni, legalábbis tudomásul venni, hogy az Önétől eltérő nézőpont is lehet helyes, értékes, vagy legalábbis elfogadható.

Azt sem árt tisztázni magában, mi az alapvető oka annak, hogy megállapodásra törekszikl. Ismernie kell a saját motivációját,

ez hozzásegítheti ahhoz, hogy a vitapartnere mozgatórugóit is megértse. Ez esetben fel tudja ajánlani a meghívással közös problémátok megoldását.

A bejegyzés kategóriája: Mediálás - amire érdemes figyelni
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.