Munkahelyi mediálás

A család mellett életünk legfontosabb színtere a munkahelyünk.  A feszült légkör kihat a munkatársak teljesítményére, az elvégzett munka minőségére, elfojtja a kreativitást, rombolja a csapatszellemet.  Minden munkahelyi vezető érdeke egy ilyen konfliktushelyzet valamennyi munkatárs számára megnyugtató, gyors, azonnali eredményt hozó megoldása. Ideális eszköz erre a mediáció, amely gyors, hatékony, jövőorientált – segíti a résztvevőket egy együttműködést eredményező kommunikáció elsajátításában.  Célja egy olyan megállapodás létrehozása a felek által, amely mindegyikük számára nyereséggel jár.

A munkahelyi mediálás nem tévesztendő össze az üzleti mediálással. Előbbi a munkahelyen, a kollégák közötti nézeteltérések, viták rendezését, a feszültségek oldását, pozitív energiákká alakítását jelenti. Az üzleti közvetítés azonban pénzügyi, gazdasági konfliktusok rendezése, amely feltétlenül igényli a mediátor gazdasági területen szerzett képzettségét. 

A munkahelyi mediáció megoldható az érintett munkahelyen is, amennyiben tudnak minden résztvevő fél számára semleges, zavaró külső hatásoktól mentes, kellően tágas helyiséget biztosítani a megbeszélések időtartamára.