Párkapcsolati mediálás

 

A legutóbbi KSH adatok szerint a házasságok több mint fele válással végződik. Statisztika szerint a felbomló házasságok 40%-a megmenthető lenne, ha a házastársak igazán tennének érte, hiszen a házasságok többsége komoly megfontolás után,  érzelmi alapon köttetik. Hová lesz ez az érzelem, valóban elmúlik a szerelem? Felőrlik a mindennapi gondok, a megélhetés biztosítása, a gyereknevelés, a karrierépítés. Az idő múlásával, a gondok szaporodásával a házastársak egyre inkább kénytelenek a “maguk dolgával” foglalkozni, egyre ritkábban van lehetőség a problémák közös megoldására. A férj is, feleség is magányosnak kezdi érezni magát a kapcsolatban, egyre inkább úgy érzi, a másik számára érdektelenné vált, hogy vele mi történik, milyen gondjai, örömei vannak. Szép csendben vagy épp hangos csatározások közepette eltávolodnak egymástól. 

A házasság megmenthető párkapcsolati mediációval

Általában a párok között megromló kommunikáció gátolja a párkapcsolat helyreállítását.  Állandósul a konfliktus, a beszélgetéseket felváltja a duzzogás, sértettség. A  felek feltételezéseket szőnek magukban a párjukról, amit kész tényként kezelnek később. A legnagyobb tévedés azt gondolni, hogy ebből a hullámvölgyből a kapcsolat külső segítség nélkül kiemelkedhet. A legjobb esetben is csak valami fegyverszünethez hasonló állapot lesz fenntartható. Bármennyire is áltatjuk magunkat, a saját nézőpontunkból nem tudjuk a helyzetet objektíven értékelni, mivel érzelmileg mélyen érintve vagyunk. 

Szívből ajánlom ezért minden együtt élő párnak, hogy azonnal forduljanak szakemberhez, ha gondok jelentkeznek a párkapcsolatukban, ha próbálják megoldani a problémákat, de csak egyre inkább elmélyítik azokat, ha úgy érzik, hogy elbeszélnek egymás mellett, akadozik vagy teljesen meg is szűnik közöttük a kommunikáció, de még mind a ketten szeretnék megmenteni a kapcsolatot.

A párkapcsolat helyrehozható

Ez a szakember lehet mediátor is. Jó eséllyel a párkapcsolat megmenthető, sőt, a korábbinál magasabb szintre emelhető. A mediációs ülés során ugyanis a felek indirekt módon elsajátítanak egy olyan kommunikációs módszert, amellyel megtanulnak egymásra figyelni, megtanulják a saját érzéseiket, igényeiket a partnerükkel közölni.  Előfordul azonban, hogy a párkapcsolati mediáció során a felek ráébrednek, hogy párterápiára van szükségük a továbblépéshez.  Én ezt a mediálás sikereként könyvelem el, hiszen a mediáció módszerével jutottak el a kommunikáció olyan szintjére, hogy ebben a nehéz kérdésben képesek lesznek megegyezni.