Válási mediálás

Ma még Magyarországon kevesek számára ismert tény, hogy a válási „procedúra” mediátor közreműködésével jelentősen lerövidíthető és lényegesen olcsóbbá tehető.

Gyermektelen házaspárok esetében a mediátor közreműködésével megírt teljes körű megállapodást a bíróság elfogadja és jogerőre emeli egy tárgyalás keretében – ha az nem sérti egyik fél jogait sem, de erre természetesen a mediátor odafigyel.

Amennyiben gyermeket nevelő házaspárról van szó, még egy tárgyalást kell a bíróságnak beiktatnia, de a mediátori megállapodást a bíróság a gyermek felügyeleti jogával és a gyermek elhelyezésével kapcsolatban is elfogadja, ha az nem jogsértő egyik érintett félre – különösen a gyermekekre nézve – sem. Mivel a mediáció jövőorientált, nyertes-nyertes megállapodás létrehozását célzó eljárás, ezért a válás mediátor közreműködésével a lehetőségekhez képest kíméletes, és valószínűsíti a felek válás után is fennmaradó korrekt, együttműködő kapcsolatát.

A statisztikák szerint ma Magyarországon a házasságoknak több mint a fele végződik válással. Ez a hivatalos statisztika, ami nem tartalmazza a papír nélkül külön élőket, és azokat a családokat, ahol csak kényszerítő körülmények miatt maradnak együtt a házastársak.

A házasság intézménye sokak szerint válságban van, ennek ellenére mégis a válás az egyik legnagyobb trauma, ami a családok életében megtörténhet. Ez azért van, mert az egyik fél általában jobban kötődik a másikhoz. Még ha vannak is előjelek, akkor is „derült égből villámcsapásként” éli meg a másik válási szándékát. Elárultnak, becsapottnak érzi magát, megrémíti a jövő és félti a gyermekeit. 

A válófélben lévő párok sajnos nem ritkán éppen a gyermekeket használják eszközként a másik fél zsarolására.  Az elszabaduló érzelmi viharok gátat szabnak a felek egymás közötti kommunikációjának, ezzel egyre inkább rontva a konfliktus békés rendezésének esélyét. Pedig minden résztvevő számára ez lenne a kívánatos, különösen, ha a válás gyermeket, gyermekeket nevelő családban történik.

Miért jó ilyen esetben mediátorhoz fordulni?

A mediátor független, pártatlan személy, aki képes kívülről, elfogulatlanul látni a vitában álló felek problémáit. Nem kutatja a múltat, nem értékeli, nem minősíti a felek viselkedését. Feltérképezi igényeiket és egy speciális problémamegoldó kommunikációs technikával hozzásegíti a feleket a párbeszéd megindításához, és végül egy mindkettőjük számára nyereséget jelentő megállapodás létrehozásához. 

A mediátor nem békéltető, mégis előfordulhat, hogy a mediálás folyamán a felek arra a megállapításra jutnak, hogy házasságuk még megmenthető. Ilyen esetben a válási mediálás párkapcsolati mediálássá alakul.

Az élettársi közösség felbontása a váláshoz hasonlóan szintén lebonyolítható mediátor közreműködésével.

A mediálás költsége a bírósági illetékből az illeték összegének feléig visszaigényelhető.